8 leggyakoribb téma

Ezért szedjen terhesség alatt probiotikumokat

2131
HOZZÁSZÓLÁS:

probiotikumA terhesség alatt szedett probiotikumok, kedvező hatással lehetnek a terhességi súlynövekedésre és megelőzhetik a születendő gyermek elhízását.

A szakembereken túl már egyre több babát tervező-, illetve váró kismama felismeri annak fontosságát, hogy a kóros bélflórát probiotikumokkal jótékonyra cserélje, és – megelőzés jelleggel alkalmazott – lactobacillus Rahmnosus segítségével tartsa fenn a hüvelyflórája egészséges egyensúlyát.

Az egészséges bélflóra, valamint hüvelyflóra jelentősége a terhesség időszakára fokozottan vonatkozik, hisz a születendő csecsemő steril flórája először a szülés folyamán a mama hüvelyében található, számára kedvező (vagy káros) baktériumoktól kezd kolonizálódni, majd kialakulni saját flórává.

Az egészséges, érett, természetes úton született csecsemő bélflórája merőben különbözik a császármetszéssel született csecsemőétől, mely inkább a kórházi környezetéhez hasonló. Rendkívül fontos a császárral született babák bélflóráját felerősíteni bifidus- és lactobacillus tartalmú készítményekkel, mert utólag így tudjuk helyrehozni az immunrendszerüket és csökkenteni a későbbi allergiás, utópiás elváltozások kockázatát.

Elhízás megelőzése probiotikummal

A nyugati világban az elhízás szinte járványszerűen terjed, egyre többen már gyermekkorukban túlsúlyosak. Ez nem csak a felnőttkori elhízásnak és cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezője, hanem terhességi komplikációkhoz is vezethet. Úgy tűnik, az elhízásnak mikrobiológiai komponensei is vannak. A kutatók kimutatták, hogy a soványak és a kövérek bélflórájának összetétele eltérő.

A terhességük alatt túlzottan meghízó és a normális ütemben gyarapodó nők bélflórája jelentős különbséget  mutatott. (British Journal of Nutrition) A vizsgálat során terhességük 24. hetében összehasonlították 34  normális súlyú és 16 túlsúlyos nő bélrendszerének mikrobiológiai összetételét, valamint laboratóriumi paramétereit. A túlsúlyos nőknél kevesebb volt a hasznos bifidobaktérium és a bacteroides,több viszont a káros stapylococcus, és az E. Coli mennyisége, mint a normál súlyú nők esetében. Az emelkedett bacteroides szint jótékonynak tűnik, mert magasabb HDL-koleszterin és folsav szinthez magasabb bifidobaktérium- és B-vitamin szint társul.

Egyéb jótékony probiotikumos hatások

A British Journal of Nutrition-ben megjelent második tudományos közlemény, a probiotikumok terhességre gyakorolt hatásáról számol be. Finn kutatók igen korán, a terhesség első trimeszterében probiotikum adásával egészítették ki a diétás tanácsadást. A terhességük alatt probiotikumot szedő nők körében a gesztációs diabetes gyakorisága csupán 40%-a volt a kontroll csoportban tapasztaltakénak. Mellékhatásról nem számoltak be, és a terhesség kimenetelét és időtartamát sem befolyásolta a probiotikumok szedése. Ebben a csoportban független tényezőként jegyezték fel, hogy a probiotiklum alkalmazása csökkentette az újszülöttek születéskori méretét és súlyát.

Az anyai előnyökön túl a finn kutatók hangsúlyozták, hogy kevesebb, túlságosan nagy magzat született. A hosszú távú előnyös hatások a várandós és szoptatós anyák kiegyensúlyozott táplálkozásának köszönhetők, valamint annak, hogy anya és gyermeke bélflórájában  az egészséges baktériumok mennyiségét növelték. Jelen tanulmányok eredményei azt támasztják alá, hogy a nyugati életstílus (civilizáció) okozta betegségek terhei csökkenthetők. Az eredmények alapján megállapították, hogy az étrendi tanácsadás probiotikumok szedésével kombinálva, biztonságos és költséghatékony eszköz lehet az elhízás járvány ellen.

2131
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]