8 leggyakoribb téma

A normál bélflórát és a probiotikumokat károsan befolyásoló tényezők

1601
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberi bélflóra egészséges egyensúlyát és az emberbarát probiotikumokat (a szervezetben található “jó baktériumok”) számos tényező károsan befolyásolhatja.
A probiotikus baktériumok egyensúlyának megszűnését diszbakteriózisnak, vagy más néven diszbiózisnak nevezzük.
A diszbiózis számos kórállapot forrása lehet, ugyanis a nemkívánatos és kórokozó baktériumok és a gombák – közülük elsősorban a Candida-fajok – elszaporodása működészavarokhoz vagy szervkárosodáshoz vezethet.fotolia_12304431_subscription_l

  • Sokféle gyógyszer károsíthatja a probiotikus flórát. Legnyilvánvalóbban az antibiotikumok, de ide vehetjük a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormonokat (elsősorban a glükokortikoidok, például a természetes kortizol vagy a szintetikus, gyógyszerként alkalmazott prednizon és prednizolon), valamint az immunválaszt gyengítő (immunszuppreszív) hatású -és kemoterápiás szereket.Amikor antibiotikumok segítségével próbálunk megküzdeni a szervezetünket megtámadó baktériumokkal, a pozitív hatások ellenére a bélflóra mindig károsodik. Különösen veszélyesek ebből a szempontból az egyre elterjedtebben alkalmazott úgynevezett széles spektrumú antibiotikumok, melyek egyszerre sokféle baktériumot pusztítanak el, nem téve különbséget a kórokozók és a normális flórát alkotó mikróbák között.
    Az antibiotikumok sokszor életet menthetnek, ugyanakkor a helyes fölhasználásukhoz alkalmazásuk hátrányaikat ismernünk kell: nemcsak megbonthatják a szájüreg, az orrjáratok, a gyomor-béltraktus, a hüvely és a bőr normál flórájának egyensúlyát, de esetenként szinte teljesen kipusztíthatják az ott élő jó baktériumokat.
  • A bélflórát minden olyan állapot, amely a gyomor és a bélrendszer normális működését befolyásolja, veszélyezteti: például a dohányzás, a stressz és az egészségtelen, helytelen táplálkozás, bármely okú gyomor-bélgyulladás, a belek toxikus állapota, a székrekedés vagy a hasmenés.
  • A helytelen táplálkozás probiotikumokat leginkább hátrányosan befolyásoló összetevői a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztása, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a környezetszennyező anyagok (rovarirtó szerek, petrolkémiai vegyületek, nehézfémek) bevitele az ételekkel.
  • A klórozott víz is jelentősen csökkenti a gyomor-bélcsatorna probiotikus baktériumainak számarányát, minden pohár klóros víz elfogyasztása után több millió, a szervezetet támogató baktérium pusztul el testében. Ráadásul a klóros víz a táplálékkal fölvett E-vitamint is tönkreteszi, ezért a rendszeresen vagy gyakran csapvizet ivók szervezetébe kevesebb E-vitamin juthat.
  • A gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának többnyire gyulladás okozta sérülései (szájnyálkahártya-, nyelv-, gyomornyálkahártya-, vékony- és vastagbél-gyulladás), a helyi védekezőrendszer csökkenése és a gyulladásos válasz károsodása révén befolyásolja hátrányosan a baktérium-összetételt és a probiotikumokat. Tudnunk kell, hogy a probiotikumok relatív vagy abszolút hiánya előbb vagy utóbb rendszerint a gyomor-bélrendszer károsodását eredményezi.
  • Egyes krónikus betegségek, például a cukorbetegség, a krónikus májbetegségek (elsősorban a májzsugor), a veseelégtelenség erőteljesen zavarják a probiotikus baktériumok egyensúlyát, és károsítják a korábban egészséges bélflórát. A Röntgen-sugárzás, az egyéb ionizáló sugárzások, a szervezet védekező rendszerének fertőzés vagy gyógyszer okozta gyengülése (immunkárosodás), illetve bármely elhúzódó – súlyos betegség egyaránt károsítják a probiotikus baktériumok egyensúlyát, számarányát és életterét.
1601
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]